Locația ideală pentru o sobă cu peleți este diferită pentru fiecare casă 
Poziționarea unei sobe înseamnă a decide unde să instalați structura, unde să montați canalul de fum (dacă este necesar) și unde să creați orice sistem de conducte conducte.
În general, cel mai bine este să vă bazați pe o opinie de expert Cu toate acestea, este bine să cunoaștem toate elementele implicate în acest proces deosebit de delicat.
Pentru a alege unde să amplasați aragazul cu peleți, trebuie luați în considerare mai mulți factori:
  • Conformația mediului care trebuie încălzit
  • Prezența coșurilor de fum sau a unui fum
  • Prezența unei prize electrice 
  • Prezența unei găuri în perete pentru admisia de aer
  • Prezența unui suport ignifug
  • Nevoia de a încălzi sau nu apa caldă menajeră
 

Conformația mediului care trebuie încălzit

Mărimea contează! 
Înainte de a instala o sobă cu peleți, este necesar să luați măsurătorile camerei în care va fi amplasat, deoarece trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 6 metri pătrați .
Trebuie păstrată o distanță minimă față de alte elemente de mobilier Dacă trebuie doar să încălziți o cameră, cea mai bună locație este lângă un perete, păstrând o distanță de aproximativ 5 cm între aragaz și perete. Pe ambele părți, distanța față de orice obiect sau material trebuie să fie de cel puțin 25 cm Spațiul de siguranță de pe partea de sus, pe de altă parte, trebuie să fie de 40 cm De asemenea, vă recomandăm să îndepărtați perdelele din apropiere.
Dacă doriți să încălziți mai multe camere în același timp, măsurile de distanță preventivă nu se schimbă și vă recomandăm amplasarea sobei într-un subsol sau lângă scări, pentru a profita de înclinația naturală a căldurii de a se ridica și încălzi ambele camere de pe podea în acest mod. unde este amplasat aragazul și camerele de la etajul superior.
 

Prezența coșurilor de fum sau a unui fum

Conform legii, toate sobele trebuie să fie echipate cu un canal de fum care ajunge pe acoperiș. Așa afirmă standardul UNI 10683 din 2012 , care reglementează sistemul de reglementare privind instalarea sobelor cu peleți.
Dacă casa dvs. are deja un coș de fum, va fi necesar să determinați dacă este încă intactă și utilizabilă. În orice caz, vă recomandăm să amplasați aragazul lângă canalul de fum ori de câte ori este posibil.
 

Prezența unei prize electrice din apropiere

Întregul proces de funcționare al aragazului este monitorizat de o unitate de comandă electrică 
Unitatea de control este ceea ce distinge aragazul cu peleți de alte aragaze cu lemne și este în același timp cea mai mare valoare și punctul său slab: dacă nu există electricitate, aragazul cu peleți nu va porni .
Deoarece acest lucru ar putea reprezenta o problemă considerabilă, în special în perioadele cele mai reci ale anului, este recomandabil să aveți un sistem de curent alimentat cu baterii care să intervină în cazul în care alimentarea cu energie se întrerupe mult timp. 


Prezența unei găuri pentru admisia aerului

Admisia de aer este esențială pentru a asigura o bună oxigenare în cameră.
În cazul sobelor sigilate, aerul proaspăt pentru ardere este preluat din exterior și, numai în acest caz, admisia de aer nu este necesară.
În timp ce pentru toate celelalte tipuri de sobe cu peleți, admisia de aer este vitală.
 

Prezența unui suport ignifug

Pardoseala pe care se sprijină aragazul, dacă este fabricat din material inflamabil, trebuie protejat cu dale, pietre, marmură sau cărămizi.
 

Nevoia de a încălzi sau nu apa caldă menajeră

Capacitatea de a încălzi apa caldă menajeră este ceea ce distinge o sobă cu peleți hidro de o sobă cu peleți de aer .
Soba hidroizolată își bazează funcționarea pe nedispersiunea căldurii. Este capabil să transfere mai mult de 80% din căldură datorită utilizării țevilor scufundate, de-a lungul cărora un ventilator împinge fumul de ardere.
Dacă doriți să instalați un aragaz cu peleți hidro, este bine să evaluați, pentru poziționarea acestuia, conexiunea la colector pentru a distribui fluidul în toate radiatoarele .
 
 

Concluzii

Alegerea locului de amplasare a aragazului cu peleți implică o serie de factori, unii tehnici, alții foarte intuitivi.
Când vorbim despre sisteme alimentate cu flacără deschisă, prin combustie, atenția nu este niciodată prea mare.
Din acest motiv, contactați întotdeauna un tehnician specializat pentru a evalua poziționarea corectă a aragazului dvs. într-un mod impecabil.
Sunteți interesat să aflați mai multe despre diferența dintre sobele cu pelete de aer și sobele cu pelete hidro Citiți articolul nostru „Diferențele dintre sobele cu peleți: aer sau hidro” !